Fries Museum
Dans met de mysterieuze Mata Hari, duik in haar dagboek en ontdek haar trieste lot als mogelijk dubbelspionne. Strijd met de 16de-eeuwse rebel Grutte Pier tegen de Hollanders of val ten prooi aan zijn enorme zwaard als je geen ‘bûter brea en griene tsiis’ kunt zeggen. Voel je even de koning of koningin van Friesland met het fonkelende goud en zilver uit de terpen. Of geniet van werk van (wereld)beroemde kunstenaars en slow design van toonaangevende ontwerpers – stoer en duurzaam, met oog voor traditie en vakmanschap. In het Fries Verzetsmuseum maak je kennis met hongerkinderen die werden ondergebracht op het Friese platteland om aan te sterken.
Bezoek een van de vele tentoonstellingen, stort je in een verrassende workshop of kijk mee met een artist in residence. Tijdens de schoolvakanties is het een dolle boel in het Fries Museum. Als een archeoloog potscherven bij elkaar zoeken of een zelfportret schilderen in Gouden Eeuw-stijl, het kan allemaal. En vergeet niet om een bijzonder souvenir mee naar huis te nemen. In de museumwinkel vind je de leukste cadeaus met een Fries tintje: vilten werk van kunstenaar Claudy Jongstra en handbeschilderde dienbladen uit Hindeloopen, maar ook dat ene bijzondere Friestalige kinderboek.
Gevangenismuseum Veenhuizen
In het moderne en interactieve Gevangenis museum in Veenhuizen ontdekt u hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu en maakt u kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Naast uw bezoek aan het museum kunt u een kijkje nemen in een echte gevangenis, een rondrit maken in een oude Boevenbus of andere (kinder)activiteiten ondernemen.
Museumdorp Orvelte
Eén van die boeiende attracties is het in oude stijl gerestaureerde museumdorp Orvelte. Werken en leven van vroeger zijn hier vastgelegd in rustieke gebouwen, gegroepeerd rond het centrale dorpsplein, de brink. De rietgedekte boerderijen in dit historische dorp behoren tot de oudste bewaard gebleven parels van Saksische bouwkunst. De straatjes en erven zijn geplaveid met oude klinkers en zwerfkeien. Orvelte is een (bewoond) museum in de open lucht. Maar zonder de vaak bijbehorende saaiheid. Integendeel, in en rond de eeuwenoude panden kunnen jonge en oude bezoekers delen in de levendige ambachtelijke bedrijvigheid van toen.
Skutsjemuseum Earnewald
Op bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat sinds 1998 een bijzonder gebouw. Hier is het Skûtsjemuseum gevestigd. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf.
Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.
Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.
Kijken en doen
U wordt ontvangen in een gezellige ontvangstruimte, waarin de schipperskroeg te herkennen is. De stamtafel is een echt skûtsjezwaard. ‘Skûthûs’ en ‘Smidte’ geven een indruk van het vakmanschap van de oude hellingbaas en zijn knechts.
In een speciaal ingerichte bibliotheek kunt u zelf in oude werfboeken van de beroemde scheepsbouwer ‘Eeltsjebaas’ Eeltje Holtrop van der Zee sneupen. Bestekken en unieke documenten zijn in te zien.Ook vindt u hier uitgebreide informatie over de SKS en IFKS wedstrijden en staan heel veel boeken tot uw beschikking.
Scheepsmodellen en een rijke fotocollectie geven een beeld van skûtsjes in hun natuurlijke omgeving, het Friese en Groningse waterland. Er zijn in de filmzaal opnames te horen en te zien van schippers uit vroeger tijd, maar ook van schippers van vandaag
In een drietal roefjes proeft, ruikt en voelt u het oude schippersleven. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven.